Vinterhalvåret 23/24 kommer vi att ha Bodalsvatten i centralområdet

Hej,

*** Uppdatering, detta sker senare på våren, det finns ett rör som kanske fryser … sånt chansar man inte med ***

Bodalsvattnet är tillbaka på en tjänlig kvalitet efter att vi fått salt till reningen. Saltbristen har inte berott på individer eller likande utan det ha rått en allmän brist i EU. Vattnet är MYCKET mjukt (=ingen kalk, mycket bra för för diskmaskiner, varmvattenberedare, kaffebryggare). Det har också en speciell hal känsla OM man använder för mycket tvål eller diskmedel (som ofta innehåller mjukgörare = det hala, det är inte vattnet som är halt). Man kan i använda 20% av normal mängd tvål. För att göra rent/bli ren behövs en mindre mängd, det blir inte renare med ”mer”.

Bodalsvattnet kan ha en lätt gul ton, det beror på ”humus”, dvs en färgning i vattnet från växter som bryts ner i naturen. Detta är inte farligt men vissa reagerar på det.

Varför byter vi till Bodalsvatten under vintern?: Det är en lösning på ett problem och ett test av hur man upplever ett vatten filtrerat som skulle lösa problemet. Problemet är att vattnet på vintern i centralområdet är att vi får mörk missfärgat vatten när vattnet stått en längre stund. På sommarn så går det mycket vatten och vi märker inte detta. Det rekommenderas ”spola en stund ” på vintern så det försvinner. Vi skulle även kunna installera filter (likande de i Bodal) och skulle då får ett mjuk vatten (ingen kalk då det också försvinner i filtret).

Vissa är säker för detta (drabbade av missfärgningar samt de som värnar om sina vitvaror och varmvattenberedare) och det finns säkert de som är emot. Vi kör en test helt enkelt, det går att byta tillbaka på 30 minuter men vi provar över vintern.

Man kan naturligtvis fortsatt ta vatten i kranen på Breviksverket.