Angående användning av samfällighetens serviceventiler
Med anledning av den tråd som nyligen publicerades i Facebookgruppen ”MIF” om avstängning av vatten till fastigheter, vill samfälligheten förtydliga följande:
Fastighetsägare ska inte använda samfällighetens serviceventiler för att stänga av eller sätta på vattnet till sin fastighet, till exempel när man lämnar huset obebott. Istället ska man använda den ventil som finns på den egna tomten. Dessa sitter alltså precis utanför fastighetsägarens tomt.
Om man saknar en egen ventil rekommenderas det att man antingen installerar en själv eller anlitar en entreprenör för att utföra arbetet. Samfällighetens serviceventil får inte användas för detta ändamål.
Det finns två skäl till detta:
- Ägandeförhållande och ordning: Serviceventilen tillhör samfälligheten, inte den enskilda fastighetsägaren. Det är alltså en ordningsfråga.
- Risk för skada: När man använder en servicenyckel (verktyget som används för att vrida ventilen) förs den ner i ventilens garnityr – den del som styr nyckeln rätt ner i ventilens vred. Efter arbeten utförda av Styrhytten, inklusive ventilbyten, har det visat sig att en låssprint ibland saknas, vilket gör att garnityret inte sitter fast ordentligt. Om man då vrider på ventilen kan garnityret lossna, vilket innebär att servicenyckeln inte längre fungerar. Då krävs kostsamt grävarbete för att reparera eller byta ventilen.
Dessutom finns risk att ventilen dras åt för hårt. Även om den är av metall, är ventilsätet mjukt för att ge bra tätning – och om man vrider för hårt kan det skadas. Detta är en kostnad för förening samt medlemmarna.
Vad är det värsta som kan hända?
Om vattnet inte är avstängt på rätt sätt och en granne uppmärksammar en läcka och kontaktar samfälligheten, kan det visa sig att samfällighetens ventil inte fungerar – och då kan vattnet inte stängas av i tid.