Nu nalkas våren och med lite tur en sommar efter det. Många har eller överväger att skaffa pool eller badtunna. Här påminner vi om vad som gäller och hur man ska fylla vatten.

Vattnet från våra vattenverk får användas till hushållsbruk. Det innebär vatten till kök och badrum alltså det vi dricker, lagar mat med, duschar, diskar, tvättar och spolar med. Det får inte fylla pool eller badtunna, och heller inte användas till biltvätt eller vattning av gräsmatta eller dylikt.

Hur fyller vi då badtunna och pool? Det går att beställa en vattenbil från Stockholms vatten (eller annan leverantör). Det kostar pengar men flera badtunneägare kan till exempel gå samman. Även hus med egen brunn kan göra så.

Ett bra förslag är också att samla regnvatten. Enligt uppgift faller cirka 300 mm regn per år. Det motsvarar 300 liter per år och kvadratmeter. En stuga på 70 m2 tak ger då cirka 20 000 liter vatten per år. Det motsvarar en 2 meter djup pool på 3×3 meter med marginal för vatten till blommorna.

Lite fakta: Vi måste spara på vatten på Ornö och i skärgården. Vi använder i snitt på ett år ca 9 700 m3 (varav 8 400 m3 på sommaren). Det är 29 000 liter vatten per fastighet, motsvarande knappt 10 miljoner liter för hela tomtområdet. Vår nya stora tank i Breviksverket är på 25 m3. Vattnet tas från grundvattnet på Ornö. Hus med egen brunn tar naturligtvis också grundvatten.

Så, vi måste hushålla med vattnet i Mörbyfjärdens Samfällighet. Fyll inte era badtunnor och pooler med vatten från vattenverken.

Hälsar områdets vattenansvarige Björn Wennberg, tel 0734 13 14 76