Det har kommit frågor på Facebook om gult vattnet Bodalsområdet och Södra Storskogen. Vi publicerar här Facebook-svaret från Björn Wennberg, som ansvarar för vattnet inom Mörbyfjärdens Samfällighet.

Hej, tänkte bjuda på dagens längre läsning för den som är vattenintresserad och behöver en paus från MIFs alla bra aktiviteter. Jag har stuga på Bodalsberget och är vattenansvarig i Mörbyfjärdens Samfällighetsförening, dvs för vattnet som kommer i era kranar. Jag har som uppdrag att följa myndighetsregler samt att förse er med ett tjänligt vatten eller att agera om det inte är tjänligt, tex med åtgärder eller information. Jag mäter enligt riktlinjer från SMOHF vattnet för tjänlighet 4 gånger per år.

Jag har fått mycket feedback under våren om en gul ton i vattnet i Södra Storskogen och jag hör er. Det är samma vatten som finns i Bodal. Jag är inte nöjd med färgen men vattnet är tjänligt.

Mot bakgrund av en ökade förbrukning av vatten har MSF adderat en brunn till nätet samt satt upp ytterligare ett vattenverk, Bodalverket. Vi måste göra detta för att tillhandahålla vatten. Brunnen som valdes var en brunn med MYCKET hög kapacitet men det finns också en del järn, mangan, samt humus i brunnen. Humus är ett estetisk problem med vatten, inte farligt. Vi har därför installerat filter som skall reducera järn, mangan, samt humus i vattnet. Filtren är s.k. ”jonbytarfilter” och leverantören väljer och lovar prestanda. Filtren saknar i stort inställningar, dvs man kan inte justera dem men man kan justera tex citronsyran som tillsätts (det som finns i citroner). De filter vi har, installerades runt påsk, är dubbelt så stora som analysen anger och bör ge mycket rent vatten. Filtren är ganska stora och inget man byter själv.

Det finns olika typer av filter, den lösning vi valt är en mycket beprövad lösning i ”hundratusenkronorsklassen”, de tekniker som är mer sofistikerade ligger på ”miljonklassen”. Vi valde den teknik som rekommenderades av en välkänd aktör av vattenrening. Det finns naturligtvis andra men kemiskt fungerar de ungefär lika. Det finns många tekniska parametrar i detta att betrakta och detta är nog inget enkelt problem.

Vi har ett enligt senaste mätningen ett vatten som är tjänligt (mycket låga järn- och manganhalter) men med anmärkning på färg, dvs. det gula som ni upplever. Jag personligen tycker inte att det är ett problem, dricker själv vattnet och så gör mina barn. Men det handlar inte om mig. Vattnet är mycket mjukt och skonsamt för era tvätt- och diskmaskiner men kan kännas lite halt när man använder för mycket tvål eller diskmedel (det är mjukmedlet i tvålen man känner). Direkt efter installationen av de nya filtren fungerade de utmärk och vattnet var klart. Vattnet är mer färgat nu men vi vet inte varför.

Varför vet vi inte vad det beror på? Det finns flera möjliga orsaker, mer humus i brunnen (ja, brunnen har manschett), större vattenförbrukning eller att filtren inte fungerar som de ska? Detta är de frågor som jag funderar över för att få ner färgen. Det sitter ingen spak på filtren för ”mer eller mindre” gult.

Vad sker nu? Leverantören har ett ansvar här och det är i första hand dit jag vänder mig men även de har semester. Jag har ökat dosering av citronsyra men det är i stort det jag kan göra ”nu”. Vi kommer ta vattenprov i augusti och återkomma till filterleverantören för att ge dem chansen att få filtren att prestera som de gjorde efter påsk. Om man inte lyckas måste vi ta en diskussion i styrelsen och fundera på vilka möjligheter vi har.

Jag har ett vanligt jobb och familj och gör detta på min fritid, jag är utbildad materialfysiker och begriper viss kemi men är ingen expert på vattenrening. Vill någon hjälpa till och engagera sig så kontakta mig. Vill man fråga eller diskutera vatten, maila mig (mailen finns här på Mörbyfjärdens webbplats under ”Samfälligheten/Styrelse o valberedning”).

Kan vi slå på Breviksvattnet igen till Södra Storskogen? Tekniskt ja, men då kommer vi få vattenbrist. Jag väljer att inte fatta beslutet att koppla till Breviksvattnet, vattnet är tjänligt och vi förbrukar mer vatten än någonsin.

Facebook är ett mindre lämplig media för den här typen av frågor, bra för information eller social interaktion men inga åsikter eller drev på Facebook kommer att påverka hur filtren fungerar. Har man fackkunskap inom vattenkemi kan man kontakta mig direkt. Vattenfärgen ser jag i mitt dricksglas, i analyser och även om det är tjänligt är jag inte nöjd. Jag kommer inte diskutera detta på Facebook.

Njut av sommaren nu! Den verkar vara här idag. Bästa hälsningar //Björn Wennberg